Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΝΟΝΙ και οι ελεύθερες ρίζες

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Κατά τη διάρκεια των χημικών διεργασιών του οργανισμού το οξυγόνο παράγει ελεύθερες ρίζες. Λόγω του ότι ζούμε σε μολυσμένο περιβάλλον, τρώμε ανθυγεινά, καπνίζουμε και έχουμε έντονο άγχος, παράγονται πολυ περισσότερες ποσότητες ελεύθερων ριζών από όσες μπορεί να εξουδετερώσει ο οργανισμός.


Τι προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες;
Οι ελεύθερες ρίζες ''επιτίθενται'' στο DNA των κυττάρων, στις πρωτεϊνες και στα λιπίδια, με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να επιταχύνουν την διαδικασία γήρανσης του οργανισμού μας και να συντελούν δραματικά στην δημιουργία χρόνιων παθήσεων όπως είναι οι καρδιοπάθειες,ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος.
Γνωρίζετε ότι οι ελεύθερες ρίζες έχουν άμεση σχέση με την αύξηση του σωματικού βάρους;

Οι ελεύθερες ρίζες λοιπόν:
  • καθιστούν δυσκολότερη την κάυση του λίπους με το να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας.
  • αυξάνουν το σωματικό σας βάρος αφύσικα υποχρεώνοντας το σώμα σας σε κατακράτηση νερού και λίπους.
  • σας κάνουν να επιθυμείτε την κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ζάχαρα, καθότι αισθάνεστε συχνά κούραση και βραδύτητα λόγω της υπερφόρτωσης που προκαλούν στον οργανισμό σας.
Τώρα μια σημαντική έννοια που υπεισέρχεται στο θέμα μας είναι η έννοια του Orac. Τι είναι λοιπόν το Orac και πως εκφράζεται;
Το Oxygen  Radical Absorbance Capacity ( ORAC) είναι ένας δείκτης που εκφράζει την ικανότητα που έχει ένα τρόφιμο  να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Συνεπώς το Οrac μετράει την αντιοξειδωτική δύναμη ενός προϊοντος. Οι πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα είναι οι βιταμίνες Α, C,E τα φλαβονοειδή και το β καροτένιο. Όλες οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες περιέχονται στον χυμό Νόνι και επιπλέον και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β( Β1,Β2,Β3), ασβέστιο, χαλκός, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος( βλεπε ανάρτηση η σύσταση του χυμού Νόνι σε θρεπτικά).Το Νόνι αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται γύρω από τα κύτταρα του οργανισμού.
 

1 σχόλιο:

  1. emena me exei kerdisei meta apo ayto pou eida stin aderfi tis miteras moy poy exei karkino.ti theamatiki allagi exei sto anosopoiitiko tis kai ti diathesi tis!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή